RSS

Resepi Black Forest Cake

Black Forest Cake
Hari ni saya nak kongsikan resepi Black Forest Cake. Kek ni berperisa coklat dan dilapisi frosting dan buah ceri. Bahannya agak mahal. Tapi kalau beli bulk, macam cream cheese dan butter, boleh dapat murah sikit. Kalau sapa-sapa yang daripada Ipoh, boleh cari bahan kat Kedai Kek Wah Seng terletak kat Klinik Kesihatan Ibu dan Anak Greentown.

Bahan-bahannya:

Untuk lapisan kek:
  • 1½ cawan gula pasir
  • 1 cawan tepung serbaguna
  • ½ cawan tepung kek
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1½ sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh baking soda
  • ½ sudu teh garam
  • 1 cawan unsalted butter, dilembutkan pada suhu bilik
Unsalted Butter
  • 4 biji telur saiz L
  • 1 cawan plain yogurt
  • 2 sudu teh esen vanilla
  • 1 sudu teh esen almond

Untuk filling:
  • 3 cawan ceri segar, buang biji dan potong 2
  • ¼ cawan jem raspberry
  • 1 sudu teh esen almond, bahagi 2
  • 28 gram cream cheese, dilembutkan pada suhu bilik
  • 1 cawan gula icing
  • 2¾ cawan heavy cream sejuk
  • 1 sudu teh esen vanilla

Untuk hiasan atas:
  • ¼ cawan heavy cream
  • 56 gram coklat masak, cincang halus
  • 2 sudu besar maple syrup (ada jual kat Tesco)
Maple Syrup
  • ½ sudu teh esen vanilla
  • ceri segar
  • gulungan coklat*
  • gula icing

Cara-caranya:

Untuk buat lapisan kek:
1. Panaskan oven ke 180ÂșC.
2. Griskan 3 biji loyang 8 inci dan lapik dengan kertas timah.
3. Pukul gula, tepung, serbuk koko, baking powder, baking soda dan garam dalam mangkuk.
4. Potong butter kecil-kecil dan masuk dalam campuran. Gaul dengan kelajuan paling perlahan sampai campuran jadi macam pasir lembab (30 saat ke 1 minit).
5. Campur telur satu persatu sambil pukul dengan rata.
6. Masukkan yogurt, esen vanilla dan almond dan pukul selam 60 ke 90 saat.
7. Bahagikan campuran kepada 3 bahagian dan masukkan ke dalam loyang-loyang. Bakar selama 30-40 minit atau sehingga masak. Cake tester yang dicucuk kat tengah kek akan keluar bersih bila kek dah masak.
8. Sejukkan dan masukkan filling di antara kek dan sejukkan dalam peti ais.

Untuk buat filling:
1. Gaul rata ceri, jem dan ½ sudu teh esen almond dalam mangkuk.

Untuk buat frosting:
1. Pukul cream cheese dan gula icing dalam mangkuk lain dengan kelajuan sederhana sampai gebu.
2. Kurangkan kelajuan ke paling perlahan dan tuang heavy cream ke dalam magkuk perlahan-lahan.
3. Tukar kelajuan ke paling laju dan pukul sampai stiff peaks Rujuk sini untuk tahu apa itu stiff peaks.
4. Masukkan esen vanilla dan baki ½ sudu teh esen almond dan gaul rata.

Untuk susun dan hiasan:
1. Letak satu lapis di atas pelapik kek.
2. Susun setengah bahagian ceri segar di atas kek dan sapu 1/3 daripada krim frosting.
3. Letak lapisan kek ke 2 dan ulang no 2, kemudian letak lapisan kek ke 3 dan ulang no 2.
4. Sapu seluruh kek dengan frosting.
5. Panaskan krim dalam periuk hingga hampir menggelegak.
6. Letakkan coklat cincang dalam mangkuk dan masukkan krim panas dan biar selama 5 minit.
7. Pukul sampai rata campuran krim dan coklat.
8. Masukkan maple syrup dan esen vanilla sambil pukul.
9. Tuang campuran ke atas kek sampai meleleh ke tepi kek.
10. Hias dengan ceri segar, gulungan coklat dan gula icing.

*Untuk buat gulungan coklat, sagat bar coklat dengan pengupas buah.

Itulah resepi Black Forest Cake. Cuba yek...!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Catat Ulasan