RSS

Resepi Kek Coklat Pisang Dengan Chocolate Ganache Frosting

Kek Coklat Pisang Dengan Chocolat Ganache Frosting

Untuk resepi kali ini, saya akan berkongsi resepi kek coklat pisang dengan chocolate ganache frosting. Kek ini sedap dan disukai oleh kanak-kanak.

Bahan-bahan untuk kek coklat pisang:

  • 400 gram gula kastor
  • 245 gram tepung serbaguna
  • 75 gram serbuk koko
  • 1 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 telur besar
  • 1 cawan pisang masak, dilenyek (lebih kurang 2 pisang sederhana)
  • 240 ml air suam
  • 120 ml susu segar
  • 120 ml minyak jagung
  • 1 1/2 sudu kecil esen vanila

Bahan-bahan untuk chocolate ganache frosting:

  • 227 gram coklat masak, dipotong kecil
  • 180 ml heavy whipping cream
  • 1 sudu besar unsalted butter

Cara-cara memasak kek coklat pisang

  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius
  2. Minyakkan dan lapik dengan kertas timah loyang saiz 9x13 inci
  3. Di dalam mangkuk pukul gula, tepung, serbuk koko, baking powder, baking soda dan garam sehingga sebati (bahan B)
  4. Di dalam mangkuk lain pukul telur, pisang, air, susu, minyak dan esen vanila (bahan A)
  5. Campurkan bahan A dan B dan kacau hingga sebati. (campuran ini agak nipis)
  6. Tuang campuran ke dalam loyang dan bakar lebih kurang 35 ke 40 minit atau sehingga cake tester yang dicucuk keluar bersih

Cara-cara membuat chocolate ganache frosting:

  1. Panaskan whipping cream dan unsalted butter menggunakan saucepan dengan api sederhana sehingga mendidih dan tutup api
  2. Masukkan coklat dan kacau sehingga sebati
  3. Apabila ganache sejuk, pukul dengan pemukul tangan (wire whisk) sehingga lembut dan gebu.
  4. Sapukan ganache di atas kek

Selamat mencuba!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Catat Ulasan